Bron: De Toren

Op vrijdag 8 april vond de onthulling plaats van het eerste bord langs de Dedemsvaartseweg in Lutten met daarop de tekst “50 km, namens de buurt bedankt“. Er worden er nog meer geplaatst.

De aanschaf van de borden is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Univé Buurtfonds en plaatselijk belang Lutten Leeft. Na een dankwoord van Altienus Zwaan, die namens de buurt het woord voerde en Edwin Berg namens Lutten Leeft, werd het eerste bord onthuld door de heren Michiel Schuurs (namens Univé) en Edwin Berg.

Al jaren voeren bewoners van de Gouwebuurt in Lutten actie tegen de veel te hoge snelheden in hun straat. De Dedemsvaartseweg is een 50-kilometerweg, maar uit diverse metingen in de afgelopen jaren is gebleken dat zo’n 80 procent van de weggebruikers te hard rijdt, met uitschieters tot 163 km/uur. De Dedemsvaartseweg is een weg waarvan zowel voetgangers, fietsers (veel scholieren) als automobilisten gebruik maken. Daarnaast staan de woningen vrij dicht op de straat, sommigen minder dan een meter. Ondanks diverse reacties richting gemeente vinden buurtbewoners dat er nauwelijks actie wordt ondernomen: “Zo nu en dan wordt er een bord geplaatst waar een smiley tevoorschijn komt (veelal rood van kleur). Voorstellen voor het aanbrengen van meer en betere drempels, verkeerssluizen of flitspalen worden telkens terzijde geschoven. Er gebeuren te weinig ongelukken. Maar we kennen het spreekwoord ‘Als het kalf verdronken is…’. Dagelijks zijn buurtgenoten getuige van bijna-ongelukken. Afgelopen jaar is een fietser in de buurt aangereden en zwaargewond achtergelaten. En wie herinnert zich niet het ernstige ongeluk van een paar jaar geleden waarbij een baby om het leven kwam”.

Naast de verkeersveiligheid hamert de buurt ook op geluidsoverlast en milieuvervuiling als auto’s met hoge snelheid langs racen. De verkeerscommissie van Lutten Leeft en de Gouwebuurt hopen op een positief gesprek met de gemeente en politie, zodat meer maatregelen worden getroffen.

Eigen videoverslag Gouwe Buurt