Bron: De Toren 13-08-2021

Roelof Bril (links) overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan burgemeester Maarten Offinga. (G. Brokelman)

Roelof Bril (87) uit Oud-Lutten presenteerde op vrijdag 13 augustus zijn in eigen beheer uitgebrachte boek over de geschiedenis van de landbouw en het loonbedrijf Bril. Eén van de 250 exemplaren die hij liet drukken overhandigde hij op vrijdag 13 augustus aan burgemeester Offinga.

In ‘BRIL en de LANDBOUW 1800 – 1900 – 2000’ vertelt Roelof Bril het verhaal van de landbouw in het algemeen, vanaf het eind van de 19e eeuw en het daaruit voortvloeiende loonbedrijf Bril in het bijzonder. Een bedrijf dat via ervaring en kennis zelfs wereldoctrooi in bezit heeft.

Vanuit overlevering, maar ook uit eigen ervaring weet Bril op een verhalende manier met kennis van zaken, ruim 100 jaar historie samen te brengen in dit 446 pagina’s tellende boek. Een rijke historie, van ruim voor de Tweede Wereldoorlog en tijdens de oorlog, tot en met de wederopbouw. Van handwerk naar paardenkracht, tot machinaal werk. Het verhaal wordt ondersteund met bijna 200 afbeeldingen, grotendeels in kleur, en is een kleine encyclopedie voor mensen die graag willen weten hoe het er 100 jaar geleden in en rondom Lutten, Oud-Lutten, Slagharen, Schuinesloot, De Krim, Dedemsvaart en Hardenberg eruit zag. Kortom, de Landbouw in het oosten van Nederland.

Naast persoonlijke verhalen vindt u veel informatie over voertuigen, werktuigen en gereedschap die door de twee eeuwwisselingen heen werden gebruikt. Veelal verduidelijkt met afbeeldingen uit de schaarse fotoalbums van destijds.

Bron: De Toren 29-07-2021

Als u van Slagharen naar Lutten rijdt vindt u, verscholen achter een wal van dennen, de spiksplinternieuwe camperplaats ‘Bemboom Hoeve’. Op 2 juli hebben ze hun deuren geopend.

Direct bij het oprijden van de prachtige laan met aan weerszijden cipressen, waant u zich in een andere wereld. De camperplaats bevindt zich op een fokkerij van het ‘Arabisch Volbloed paard’ en is in 2012 opgericht door vader en dochter Corine en Bouwe Bemboom. Tijdens uw verblijf bestaat de mogelijkheid om de stallen te bekijken en uitleg te krijgen over dit prachtige bedrijf.

De camperplaats bestaat uit 15 royale plekken op verharde ondergrond en is voorzien van stroom (10A) en wifi. Het sanitair ziet er piekfijn uit. U kunt gebruik maken van het sani servicepunt voor het ledigen van de toiletcassette, vuilwatertank en het vullen van de watertank.

Uniek is het 1,5 km. wandelpad om de hoeve en weilanden heen dat zich de tussen het groen kronkelt. Vanaf de ‘Bemboom Hoeve’  zijn er voldoende mogelijkheden om prachtige fietstochten te maken en andere activiteiten te ondernemen.

’s Avonds is de camperplaats sfeervol verlicht. Kortom deze plek is zeer zeker een aanrader.