Bestuursnieuws

Convenant woningbouw 2022-2025

Route bouwverkeer naar ‘De Wieken’

Er zijn voorafgaande aan de vergadering 2 verzoeken ingediend voor het spreekhalfuur. Namens de Stuw Pauline Dorenbos en Marianne Engelbertink. Namens de Bibliotheek Hardenberg Tini Bredewoud en Jorien van ’t Zand. Wij zijn verrast door de enthousiaste bezoekers van beide instanties de Stuw en de Bibliotheek. Hieronder kort verslag over hun bijdrage.

De Stuw en buurtconciërge

Pauline is social worker en heeft het gebied Noord van haar ex-collega Bart Pijper overgenomen. Ze heeft op 25 september de bijeenkomst van de Dorpsvisie bijgewoond  om al een beetje sfeer te proeven in Lutten en was hierover zeer enthousiast. Graag denkt ze mee over de Dorpsvisie wat de Stuw hierin kan betekenen voor ons.

Marianne vertelt over haar rol als buurtconciërge om hier meer bekendheid aan te geven, zodat we haar weten te vinden en in te schakelen wanneer iemand ondersteuning kan gebruiken. Zo staat de buurtconciërge in contact met Samen Doen en de huisarts.

De buurtconciërge is onderdeel van de Stuw. Contactgegevens zijn belend bij het bestuur Lutten Leeft.

De Bibliotheek is er voor iedereen

Dinsdagavond 31 oktober hebben Lutten Leeft en de Bibliotheek de koppen bij elkaar gestoken. In Lutten is, zoals u waarschijnlijk al weet, een servicepunt van de Bibliotheek in basisschool de Fontein gevestigd. Daar hebben we een mooie collectie boeken staan voor peuters, kleuters, kinderen van de basisschool, een collectie boeken voor volwassenen, tijdschriften én grootletterboeken voor onze oudere lezers. Daarnaast zijn er boeken te reserveren vanuit andere vestigingen en krijgt u een bericht als het boek in Lutten is. En Lutten heeft een collectie die wekelijks nieuwe boeken brengt in de bibliotheek. Ook kan een lener met de bibliotheekpas gratis gebruik maken van de Online Bibliotheek voor E-books, luisterboeken en tijdschriften.

Naar aanleiding van het gesprek met Lutten Leeft willen we u heel graag bijpraten wat de Bibliotheek allemaal nog meer kan betekenen voor u als inwoner van Lutten.

Naast het uitlenen van boeken kan de Bibliotheek veel meer betekenen voor inwoners uit Lutten, zoals:

  • Voorleesuurtjes voor baby’s en peuters
  • Ontdekcursussen voor de schoolgaande jeugd via Cultuurkoepel Vechtdal (bijv. zang, dans, beeldende kunst) en FabLab Hardenberg (inzet van bijvoorbeeld een Makerkar, waarbij kinderen kunnen programmeren, lasersnijden en 3D printen)
  • Het Digipunt, waarbij we u (één-op-één) kunnen helpen met digitale vaardigheden; problemen of vragen over uw telefoon, laptop, computer of uw Digid. Maar ook als u al wat meer ervaring heeft, is bijvoorbeeld een digitaal fotoboek maken ook één van de mogelijkheden. We kunnen cursussen en workshops geven of in eerste instantie beginnen met Thee, tablets en taartjes om kennis te maken.
  • Het Taalpunt is er voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, waarbij u één op één begeleiding kunt krijgen.
  • Samen Voorlezen; een vrijwilliger komt één keer in de week bij u thuis om voor te lezen of samen een onderwerp te bespreken wat u interesseert.
  • Ook bieden we Boek-aan-huis aan, wanneer u niet zelf naar de Bibliotheek kunt komen.
  • In Dedemsvaart en Hardenberg hebben we samen met andere organisaties en plaatselijk belang een Infohuis opgericht voor alle vragen die er bij inwoners leven. We merken dat inwoners de juiste weg soms moeilijk weten te vinden bij hulpvragen. Met behulp van vrijwilligers uit het dorp is een Infohuis opgericht. Zij krijgen scholing en helpen de inwoner verder.

Dit is een greep van onze diensten die we graag bij u onder de aandacht willen brengen. Daarbij geven we ook aan dat dit niet allemaal bij de Fontein georganiseerd kan worden. Maar gelukkig heeft Lutten ook andere locaties waar we activiteiten kunnen organiseren.

De Bibliotheek wil graag samen met de inwoners van Lutten kijken waaraan behoefte is. We willen u daarom graag vragen om dit met ons te delen. Dat kan via of via telefoonnummer 0523-270271, maar uiteraard ook bij Bibliotheek Lutten zelf. Op dit moment zijn we beperkt open. Loopt u tegen beperkte openingstijden aan, dan vernemen wij dat graag en willen voor zover mogelijk hierin meedenken. 

U als inwoner van Lutten bent van harte welkom en onze vrijwilligers helpen u graag!

Dorpsvisie Lutten Leeft

Zoals in oktober al vermeldt, zijn er inmiddels 6 verschillende werkgroepen hard bezig om de verworven informatie tijdens de brainstormsessie, te verwerken in een document. De bedoeling is per onderwerp te bepalen wat de bijdrage is aan de leefbaarheid, duurzaamheid en of het korte- en/ of lange termijn visie betreft. In november is er een tweede sessie geweest om de voortgang te bespreken.

Er wordt dus gewerkt aan een nieuwe dorpsvisie Lutten Leeft.

Binnenkort digitaal informatie ontvangen van Lutten Leeft?

Wij hebben in Lutten al een Lutten Alert whatsappgroep waar alleen noodoproepen en onveilige situaties op gedaan mogen worden. Maar er is ook behoefte aan een snelle informatieverstrekking vanuit het bestuur om makkelijk veel contacten te kunnen bereiken. Het is de bedoeling dat namens het bestuur informatie uitgezonden kan worden. Ook kan er een bericht gestuurd worden maar kan niet worden gelezen door de contacten die lid zijn van de groep. Je hoeft dus als deelnemer aan de groep niet bang te zijn om overladen te worden met berichten. Het is van groot belang voor ons als bestuur om zoveel mogelijk contacten te mogen vastleggen. Stuur een berichtje aan 06 12 48 09 76 en wij zorgen ervoor dat u wordt aangemeld. De komende maanden zullen wij hier meer aandacht aan gaan schenken om de groep zo groot mogelijk te krijgen.

Bloeiende bermen Lutten Leeft

De leerlingen van groep 7b en 8 hebben samen met werkgroep Lutten Groen, weer bloembollen gepoot. Het zijn inmiddels niet meer alleen maar narcissen maar een mengsel van verschillende kleuren prachtige bloeiers. We kijken alweer uit naar het voorjaar. Alle deelnemers bedankt!

Dr. Meijerpad

Onze dorpsdokter Erik Meijer is al een paar jaar niet meer werkzaam in onze kern. Sinds 2021 is de huisartsenpost samen gegaan met huisartsenpraktijk Slagharen maar dat is geen nieuws meer. In 2022 hebben wij als inwoners Erik en Gerda een hand mogen schudden als dank voor de 30 jaar dat Erik huisarts is geweest in Lutten.

Als plaatselijk Belang mochten wij een prachtig bedrag in ontvangst nemen om iets te doen voor de leefbaarheid van Lutten en buitengebied. Dat is ons als bestuur natuurlijk niet ongewoon en zijn daar een plan voor aan het smeden geweest. Samen met een bijdrage van de gemeente Hardenberg en Kern met Pit, hadden wij een projectbedrag bij elkaar om de langgekoesterde wens, een verbinding te creëren tussen de Ahorn en de Semmelingsdijk dat al jaren een onofficieel paadje was. Het looppad symboliseert ook de samenwerking tussen Lutten, Oud-Lutten en Keiendorp door de samenkomst van de drie kernen op dit punt.

Op zaterdag 4 november hebben wij Erik en Gerda uitgenodigd om te laten zien wat wij met hun gift hebben gerealiseerd. Het is een prachtig wandelpad geworden voorzien van verharding, bloemenmengsel en solar-verlichting. Als dank voor de gift, maar veel belangrijker voor al die jaren dat Erik onze dorpsdokter mocht zijn, hebben wij het pad vernoemd naar Dr. Meijer. Wij wensen Erik, Gerda en geliefden alle goeds voor de toekomst!

Videoverslag

Nog geen lid van Lutten Leeft?

Wanneer u nog geen lid bent en de vereniging wil ondersteunen bij onze maatschappelijke doelen, neemt u dan gerust contact met ons op. De gegevens zijn te vinden op onze website.

Volgende vergadering

Dinsdag 28 november om 19.30 spreekhalfuurtje, om 20u00 bestuursvergadering, locatie: ’t Olde Schoeltie Oud-Lutten

Wanneer er vragen, ideeën of opmerkingen zijn horen wij het graag of zien je graag op het spreekhalfuurtje.

Met vriendelijke groet,

Bestuur Plaatselijk Belang Lutten Leeft

Eric Lansbergen, Lars Kampjes, Mélanie Kleinheerenbrink,

Edwin Berg, René Makkinga, John van den Hoven, Michel Jonkeren

error: Content is protected !!