Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Laatste nieuws

10-09-2019 Bron: De Toren:

Lutten Leeft gaat aan de slag met nieuwbouw


De vakantie ligt voor de meeste al weer ver achter ons en het ‘normale leven’ is weer begonnen. Zo hebben we als bestuur Lutten Leeft ook al weer de eerste activiteiten gehad. Een belangrijke datum was het bezoek van de gemeenteraad en college van de gemeente Hardenberg op 6 september. Ruim 30 raadsleden en wethouders waren aanwezig om een rondrit door onze mooie omgeving en actieve dorp mee te maken. De ontvangst was in de Proatkoele waar een presentatie is gegeven over het ‘Effect van 5 jaar Lutten Leeft’. Daarna zijn we met een bus door Lutten gereden. Onderwerpen die zijn belicht waren onder andere het zonnepark, herbestemming van leeg staande panden als de oude Baanbreker school, de beweegtuin en de basisschool de Fontein. Algemeen tegen de trend in verjongt Lutten en de school heeft te maken met een toename van het aantal leerlingen. Dit is zeer positief voor de leefbaarheid van ons dorp en voor de toekomst. Dat blijkt ook door de snelle verkoop van te koop aangeboden woningen. Leegstand is er niet en veel jonge gezinnen komen aan de ‘oude Dedemsvaart’ wonen om woningen duurzaam te verbouwen om als jong gezin te vestigen. Wat inherent is aan het verjongen van een dorp is natuurlijk voorzien van voldoende nieuwe woningen voor de toekomst.  Daar hebben we als bestuur wel een kritische noot laten vallen richting het gezelschap aangezien de doorlooptijd hiervan volgens ons veel te lang is.  Als Lutten Leeft hebben we het plan om een fiets-/ wandelpad aan te leggen van de Ahorn richting Semmelingsdijk. Ook dit is onder de aandacht gebracht en daarna hebben we op de wijngaard de Lutter Esch uitleg gekregen over de wijnproductie en mochten een glaasje proeven. De raads- en collegeleden waren wederom onder de indruk van de vele activiteiten die door alle vrijwilligers uit Keiendorp, Oud-Lutten en Lutten worden uitgedacht en uitgevoerd.

Op 12 september hebben wij namens Lutten Leeft de afscheidsreceptie van inmiddels oud-burgemeester Peter Snijders bijgewoond. Er is inmiddels een tijdelijke vervanger benoemd in afwachting van de benoeming van een nieuwe burgemeester. Wij volgen dit natuurlijk omdat Peter Snijders voor Lutten Leeft veel heeft betekend en dus hopen dat de betrokken manier van samenwerken wordt voort gezet in de toekomst.

Wij hebben ons een tijdje terug samen met de Fontein ingeschreven voor een Tiny Forest, het lijkt positief dat Lutten daadwerkelijk een toezegging ontvangt.

Op 25 september is er een bijeenkomst gepland om een goede locatie te zoeken, het idee is richting de nieuw te bouwen woonwijk de Wieken 2. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen van de Fontein kunnen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten op een prettige en gezonde plek. Een minibos in onze buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wij houden u op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Alle bestuursleden en vrijwilligers

Lutten Leeft