Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Laatste nieuws

Goed nieuws voor de initiatiefnemers van het zonnepark in Lutten. Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Hardenberg werd het raadsvoorstel besproken omtrent de pilot projecten voor duurzaamheid. Goed nieuws voor het zonnepark in Lutten, het raadsvoorstel is aangenomen! We kunnen de omgevingsvergunning aanvragen waarmee we een belangrijke stap zetten om volgend jaar het zonnepark te kunnen realiseren.

Lutten leeft en werkt samen (2)

Plaatselijk Belang Oud Lutten stond vorige maand in de Stentor te schitteren met de prachtige wandelroute over de Lutter Es en de gerealiseerde schrijflessenaar (met leesbril!) op het hoogste punt voor het achterlaten van een opmerking door de  “geëmotioneerde” wandelaar. Reden voor de Lutterse (mede)-schrijver van dit artikel om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen en ook weer eens de wandeling te maken. Alle lof voor de initiatiefnemers om dit mooie stukje van onze streek opnieuw op de kaart te zetten en iedereen in staat te stellen om van het mooie uitzicht te genieten! Al wandelend kom je dan al snel terecht in Keiendorp waar je met volle teugen kunt genieten van de rust. Geen verkeer op de weg, een waar stilte-gebied! Plaatsen die steeds zeldzamer worden in het economisch opbloeiende Nederland, dat ook een keerzijde van de medaille kent. Wat in het dorp ook meteen opviel waren de nieuwe lichtmasten, die daar recentelijk zijn geplaatst. Op dat moment herinnerde ik me ook de klacht van de buurtvereniging Keiendorp over de slechte straatverlichting, die tijdens een samenkomst met gemeentebestuurders en Lutten Leeft naar voren is gebracht. De gemeente heeft dit daadwerkelijk opgepakt en zien wij hierin de kracht en het succes van een samenwerking tussen leefgemeenschappen, die we moeten koesteren en blijven versterken. Na een geslaagde kennismakingsbijeenkomst, vorige maand, met onze gebiedswethouder Gitta Luiten, waarbij onze lopende projecten nog eens zijn benoemd en mogelijke knelpunten besproken, doen we dat deze maand nog een keer onder de paraplu van Lutten Leeft met de wethouder Falco Bruinsma, die onder andere het aanspreekpunt is voor de portefeuille Duurzaamheid.

Dit brengt ons bij het lopende project Zonnepark Lutten. Al lijkt het soms lang te duren, toch worden hier stappen gezet en houden we 2019 als jaar van realisatie aan. Inmiddels hebben we een brief ontvangen van de dienst RD Ruimte en Projecten van de gemeente Hardenberg, waarin wordt meegedeeld dat op basis van de motivatie en het Ruimtelijk Kwaliteitsplan van de energiecoöperatie Lutten Levert, het verzoek voor een planologische principe-uitspraak met een positief advies wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die hierover in de raadsvergadering van 4 december a.s. gaat beslissen. Een hele zin met veel moeilijke woorden, maar wat in de praktijk betekent dat als de gemeenteraad geen roet in het eten gooit, we na 4 december de omgevingsvergunning kunnen aanvragen en ergens 2019 gaan starten met de bouw en exploitatie van het zonnepark.

Verduurzamen van de samenleving houdt natuurlijk niet op bij energie alleen. Zelf energie steken in het helpen van de minder-gelukkige medemens is minstens zo belangrijk bij het in stand houden van een levensvatbare dorpsgemeenschap. Lutten Helpt wil hier het bij elkaar brengen van vraag en aanbod vereenvoudigen door het beschikbaar stellen van tel.nr. 06-30691806 of email Lutten Helpt  Ook heeft U een formulier in de brievenbus gehad waarop U een hulpvraag of hulpaanbod aan kunt geven. Het formulier zelf vermeldt de adressen waarop deze kan worden ingeleverd. De eerste aanmeldingen zijn al binnen, wat aangeeft dat hier zeker in een behoefte wordt voorzien. Schroom niet en meldt U aan, want….

SAMEN BEREIKEN WE MEER!

Lutten Leeft, Lutten Bouwt, Lutten Levert, Lutten Schoon, Lutten Veilt, Lutten Helpt, Lutten Kijkt Vooruit, Lutten Bloeit, Lutten Groeit!!

Namens allen uit de initiatiefgroep LuttenLeeft en met een vriendelijke groet,

Henk Hans/Rien Juurlink/Mélanie Kleinheerenbrink