Twaalf Apostelenboom in Lutten kreeg veel stemmen
In juni vond de stemming plaats van de Nationale Bomen Top 50. De Twaalf Apostelenboom op de begraafplaats in Lutten kreeg maar liefst 2.530 stemmen. Daarmee staat hij voor wat betreft het aantal stemmen op de vierde plaats van alle 106 genomineerde bomen.
De Nationale Bomen Top 50 wordt door de Nationale Bomenbank samengesteld op basis van de meest gestemde bomen, de vraag hoeveel geld de overheid heeft voor onderhoud van de boom, de bekendheid van de boom (hoe minder de boom bekend is hoe hoger de plaats in de Top 50), het verhaal achter de boom en de motivering bij de nominatie.
In juli en augustus zijn alle bomen bezocht door een vakjury en is de Top 50 bepaald. Op basis van vooraf vastgestelde spelregels wordt de uiteindelijke Top 5 vastgesteld. De jury let daarbij vooral op de monumentale betekenis van de boom zoals ouderdom, levensverwachting, verschijningsvorm, het verhaal van de boom en de plaats van de boom in zijn omgeving. Ook wordt gekeken naar de natuurwaarde van de boom en de rol die de boom heeft bij bijvoorbeeld het afvangen van fijnstof uit de lucht en de opslag van CO2.
Die Top 5 wordt in september bekend gemaakt. De vijf bomen in de Top 5 krijgen levenslange boomzorg die wordt uitgevoerd door de Nationale Bomenbank met advies van Terra Nostra, een adviesbureau met veel kennis van bomen.
Na een pauze van twee jaar hebben we weer een Bedrijvenfietstocht Plaatselijk Belang Lutten Leeft georganiseerd, en wel op vrijdag 1 juli. Een unieke gelegenheid om eens een kijkje te nemen achter de schermen van een aantal bedrijven in en rond Lutten. De start was om 17.30 uur bij ’t Olde Schoeltie, onder het genot van een kop koffie of thee en iets lekkers werd de fietsroute uitgedeeld. Als eerste bezochten we Odink Buitenleven en Timmerwerken.
Daarna gingen we naar de kalver- en vleesveehouderij van de fam. Mulder. Hier mochten we proeven van het vlees dat ze verkopen in een automaat. Die automaat staat aan de Keienweg. Daar was ook een heerlijke verrassing, je kreeg een wafel met slagroom en aardbeien.
Als laatste bezochten we het voedselbos van Caroline van Rhijn. Caroline vertelde ons van alles over het reilen en zeilen van zo’n voedselbos.
We eindigden in ’t Olde Schoeltie met muziek, heerlijke hapjes en iets te drinken. Al met al een interessante fietstocht en heel mooi weer!
Hierbij willen we de bedrijven waar we een kijkje mochten nemen heel erg bedanken, jullie hadden het super geregeld!
Vriendelijke groet, Team Bedrijvenfietstocht
Gert Jan, Hilda en Gea